Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

הסכמי ממון

מאז ומעולם החתונה נחשבת לאחד האירועים המרגשים והמשמחים בחייו של כל אדם, בין היתר משום שהיא מסמלת עתיד, תקווה, התחלות חדשות, ערכים משפחתיים ואהבה. אולם, כפי שכולנו יודעים, הרגשות שחשים החתן והכלה ביום החתונה לא בהכרח יישארו בעתיד, יש סיכוי ועל פי הסטטיסטיקה הוא כלל לא קטן, שהקשר, עוצמתי והרמוני ככל שיהיה, לא יחזיק לאורך השנים, ובני הזוג ימצאו את עצמם בתהליך פרידה. ובכן, לאפשרות המצערת הזאת יש להתכונן מראש. אומנם לא מדובר בנושא הרומנטי ביותר, אך הדיון בסוגיות ההסדר הפיננסי במקרה של גירושין נחשב בימינו לשיחת חובה עבור רבים מהזוגות שמתכננים להתחתן בקרוב. לצורך זה קיים הסכם ממון, הידוע גם כהסכם טרום נישואין אשר תכליתו להגן על נכסיהם של בני הזוג ולשמור על האינטרסים הכלכליים שלהם במקרה של גירושין.

הסכמי ממון

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא חוזה משפטי מחייב אשר נחתם על ידי בני זוג לפני שהם מתחתנים או נכנסים לשותפות אזרחית. המטרה העיקרית של הסכם ממון הינה ליצור מסגרת משפטית ברורה לחלוקת הנכסים והכספים במקרה שהנישואים יסתיימו בגירושים או פרידה. בעוד שאנשים מסוימים עלולים לראות בהסכם זה סימן של ספק או חוסר אמון ביחסים, אחרים מתייחסים אליו בתור מנגנון מעשי האחראי להבטחת ביטחון כלכלי לשני הצדדים. 

עריכת הסכם ממון הוא תהליך מורכב מבחינה משפטית הדורש מומחיות של עורך דין לדיני משפחה. שני הצדדים צריכים לפנות לייעוץ משפטי בלתי תלוי כדי להבטיח שהאינטרסים שלהם מיוצגים כראוי ושההסכם תואם לחוקים המקומיים. בנוסף, יועצים פיננסיים עשויים להיות מעורבים גם כדי לעזור להעריך את ההשלכות של ההסכם על תכנון פיננסי עתידי.

מדוע לשקול הסכם ממון?

בעידן המודרני, הסכמי ממון מהווים מרכיב משמעותי בתהליך הכנה לנישואין, המציע נקודת התייחסות ראליסטית ומעשית לשמירה על נכסים ומתן ביטחון כלכלי לשני בני הזוג. הטיפול בסוגיות פיננסיות חשובות במסגרת תכנון מוקדם מאפשר לבני הזוג לסגל ולתרגל תקשורת פתוחה, לבנות אמון וליצור בסיס איתן לחייהם המשותפים. 

עריכת הסכם ממון רלוונטיות במיוחד עבור אנשים שבבעלותם נכסים משמעותיים, עסקים או ירושות משפחתיות. באמצעות תיאור מפורט של אופן חלוקת הנכסים הללו במקרה של גירושין, הסכם ממון יכול למנוע עוגמת נפש ומאבקים משפטיים ארוכים ויקרים בעתיד.

במקרים מסוימים, לאחד מבני הזוג קיים חוב משמעותי שנוצר לפני הנישואין. הסכם ממון יכול להקצות אחריות על החובות הללו ולהגן על בן הזוג השני מפני מחויבות משפטית.

ניסוח הסכם ממון כרוך שיחה פתוחה וכנה בין בני הזוג. שיחה מסוג זה עשויה לסייע לבני הזוג ללמוד לתקשר באופן גלוי אחד עם השני וכמו כן לאפשר להם להבין את תפיסת העולם הכלכלית, הציפיות והיעדים הפיננסיים זה של זה. 

הסכן ממון עשוי להגן על האינטרסים של הילדים ממערכות יחסים קודמות או להגן על זכויות הירושה של בני המשפחה. כמו כן, מסמך זה יכול לסייע בשמירה על עצמאות כלכלית של כל אחד מבני הזוג.

הסכם ממון

אכיפה ושיקולים משפטיים

בעוד שהסכמי ממון הופכים למקובלים יותר עם השנים, יכולת האכיפה שלהם עשויה להשתנות בהתאם לתחום השיפוט. ככלל, סבירות גבוהה יותר שהסכם ממון יהיה בר אכיפה אם שני הצדדים חשפו את המידע הפיננסי שלהם מרצון ובשקיפות, היה להם מספיק זמן לעיין בהסכם לפני החתימה, והייתה להם הזדמנות להתייעץ עם יועץ משפטי בלתי תלוי.

מה לא ניתן לכלול הסכם טרום נישואין?

אומנם הסכמי ממון מציעים גמישות רבה מבחינת התכנים המפורטים בהם, ישנן הגבלות מסוימות בנוגע לסוגיות שהם יכולים לכסות. עניינים כמו משמורת ילדים, מזונות ילדים או כל דבר הנוגד את תקנת הציבור לרוב אינם נכללים בהסכמים אלה. כמו כן, יש לזכור כי לכל תחום שיפוט יש חוקים ותקנות ספציפיים משלו המסדירים את סוגיות המותרות בהסכמי ממון, וכדי להבטיח עמידה בדרישות המקומיות,  חשוב לערוך את ההסכם באמצעות עורך הדין מומחה בדיני משפחה.

הסכמים לאחר נישואין: אופציה חלופית

אם בני זוג לא חתמו על הסכם ממון לפני הנישואין, הם עדיין יכולים להגן על האינטרסים שלהם באמצעות הסכם לאחר הנישואין. הסכמים אלו לרוב דומים או אף זהים להסכמי טרום נישואין והם מיועדים לזוגות שלא שקלו את הנושא לפני החתונה או שמצבם הכלכלי השתנה באופן משמעותי לאחר הנישואין.

כתוב/י תגובה